niedziela, 28 października 2012

Quiche z łososiem, camembertem i gruszką

Inspiracją do tego przepisu stała się pyszna tarta mojej siostry z kurczakiem, gorgonzolą i gruszką. Przekonałam się już niejednokrotnie, że połączenie owoców z mięsem jest smaczne, ale gdyby tak spróbować połączyć gruszkę z moim ulubionym łososiem? I camembertem? Okazało się to strzałem w 10-tkę, zarówno wykonawca jak i degustatorzy byli bardzo zadowoleni :) 


Ciasto kruche:
250g mąki
125g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 
szczypta soli 

Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 30-60min.(aby przyśpieszyć proces schładzania ciasta, ja zwykle wkładam do zamrażarki na 15-20min). Ciastem wylepić formę do tarty, wyrabiając ładne ranty. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i na to obciążenie w postaci suchej fasoli, orzechów lub kawałków jabłek. W takiej formie piec ok 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 10-15 min., do zarumienienia ciasta.

Wypełnienie:
150g łososia wędzonego, pociętego na kawałki
120g sera camembert naturalnego 
4 jajka (M)
100 ml śmietanki 30%
gruszka (najlepiej z gatunku tych bardziej twardszych, niż soczystych)
sól i kolorowy pieprz, utarty w moździerzu 
rukola

Wykonanie:
Jajka ubić, dodać śmietankę i następnie wymieszać ze startym na grubych oczkach camembertem, doprać solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć kawałki łososia, na to wylać masę jajeczną z camembertem i ułożyć pokrojoną w plastry gruszkę, posypać kolorowym pieprzem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu dekorujemy rukolą i możemy posypać dodatkowo kolorowym pieprzem. Polecam podać tartę w towarzystwie sałaty z cytrynowo-miodowym sosem vinegret.


Źródła: Studnia Miodu: ciasto kruche, Kwestia Smaku: wypełnienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz