wtorek, 30 października 2012

Muffinki z malinami i białą czekoladą

O tym, że maliny bardzo dobrze komponują się z białą czekoladą nie muszę nikogo przekonywać. Ale połączenie tych składników z płatkami owsianymi i orzechami w formie muffinek stanowi pełnię szczęścia dla podniebienia :) 

Składniki:
250g mąki pszennej 
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
4 łyżki płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
120g cukru 
1 jajko (L)
2 łyżki soku z cytryny 
250ml mleka (szklanka)
4 łyżki oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szklanka malin (świeże lub mrożone) 
100g białej czekolady posiekanej w grubą kostkę

Wykonanie: W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem). W innej ubić jajko, dodać mleko oraz olej, dobrze wymieszać. Następnie połączyć składniki, krótko mieszając (w cieście mają być grudki), dodać orzechy, białą czekoladą oraz maliny* - delikatnie i krótko wymieszać.
Masą napełniamy papilotki/foremki do ok. 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni - sprawdzamy patyczkiem.
Przepis na 12 muffinek, czyli na klasyczną formę muffinkową.

* jeżeli używamy mrożonych malin, nie rozmrażamy ich przed dodaniem do masy 


Źródło przepisu (moje modyfikacje):  www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz