niedziela, 18 września 2011

Ciasto marchewkowe

Zawsze zastanawiałam się jak smakuje ciasto marchewkowe. Okazja do spróbowania nadarzyła się niedawno w jednym z moich ulubionych miejsc w Krakowie - w Karmie :) I już wiedziałam, że muszę sama je upiec - przepis pochodzi z klasycznej amerykańskiej The Fannie Farmer Cookbook. Polecam! :)

Składniki:
2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
2 łyżki soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
 1 lyzeczka cynamonu
* ½ lyzeczki gozdzikow startych w mozdzierzu
 ½ lyzeczki galki muszkatołowej w proszku
* ½ lyzeczki startego ziela angielskiego
 ¾ szkl. oleju
 3 jajka
 1 szkl. rodzynek
 1 szkl. grubo pokrojonych orzechow wloskich

*w przepisie oryginalnym - można pominąć

Wykonanie:
 Marchewke wymieszac z sokiem z cytryny. W innej misce polaczyc make, cukier,proszek, sodę, sól i przyprawy, wymieszac. Dodac olej, następnie miksować, aż składniki się polacza, dodac po jednym jajku ciagle ubijajac. Dodac orzechy, rodzynki i mieszankę marchewkowa, miksowac az wszystko dobrze sie polaczy. Mase wlać dowysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem dużej keksowki. Piec ok 40 min. w 180 stopniach (ja piekłam ogrzewanie góra-dół + termoobieg) albo troche dluzej (sprawdzic patyczkiem).  


1 komentarz:

  1. Ciacho do kawy jak znalazł. A wrzuć kiedyś jak wygląda to w Karmie?

    OdpowiedzUsuń